ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

14 Φεβρουαρίου 2023

Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΟΔΗΓΕΙ ΜΕ ΦΕΚ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΕΣ ΣΕ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΣΗ


Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΟΔΗΓΕΙ ΜΕ ΦΕΚ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΕΣ ΣΕ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΣΗ



Δημοσιεύτηκε στις 09/02/2023 σε ΦΕΚ το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Δημοτικό Σχολείο εδώ, με το οποίο γίνεται υποχρεωτική η παρακολούθησή του από τους ορθόδοξους μαθητές.


Η υπουργός ενέδωσε στις πιέσεις που άσκησαν εκκλησιαστικοί κύκλοι και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, προκειμένου να μην γίνει προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών σε ορθόδοξους μαθητές. 


Είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, υπάρχει μια έντονη συζήτηση από γονείς μαθητών, οι οποίοι ζητούν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, δεδομένου ότι οι αιτήσεις απαλλαγής είναι 10.500 ετησίως.


Μάλιστα υπάρχουν γονείς που έχουν οδηγήσει το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κι έτσι έχουν εκδοθεί τέσσερεις σχετικές αποφάσεις

(υπ. αριθ. 559, 660, 1749 και 1750/2019), σύμφωνα με τις οποίες το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για τους ορθόδοξους μαθητές και προαιρετικό για τους άθεους και όσους ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα ...

(βλέπουμε την τάση του καθεστώτος να θεωρεί δεδομένο ότι όλοι οι άνθρωποι εντάσσονται σε κάποιο δόγμα ... περί ελληνικότητας και λογικής σκέψης δεν γίνεται πουθενά λόγος).


Έτσι η εγκύκλιος που βγάζει στην αρχή της χρονιάς το ΥΠΑΙΘ, η οποία συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση απαλλαγής από το μάθημα, περιλαμβάνει την φράση:  

 «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των θρησκευτικών» ...  υποχρεώνοντας τον γονέα να υπογράψει το συγκεκριμένο έγγραφο, παρά να γράψει οποιοδήποτε άλλο λόγο που αιτείται  απαλλαγής. 


Αξιοσημείωτο είναι, πως στις 31.10.2019 το "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου" καταδίκασε την Ελλάδα επειδή επέβαλε στους γονείς να αποκαλύψουν γραπτά ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκειμένου να λάβουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, αιτιολόγηση που υπαγορευόταν από την απόφαση 660/2018 του ΣτΕ.  


Μετά από αυτό, η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (1478/22), που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2022, ακύρωσε την Κ.Υ.Α. που αφορούσε την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, διότι δεν είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση της "Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα" πηγή.


Κατόπιν η ΑΠΔΠΧ, πρότεινε να αφαιρεθεί από την αίτηση η λέξη "θρησκευτικής" και να παραμείνει μόνο η αναγραφή:  "... για λόγους συνείδησης", και να έχουν δικαίωμα απαλλαγής και οι ορθόδοξοι μαθητές, επίσης πρότεινε να εισαχθεί νέο μάθημα (πχ. θρησκειολογία) για να το παρακολουθούν όσοι μαθητές απαλλάσσονται. 

Η επίκληση απλά λόγων συνειδήσεως καθιστούσε αυτόματα το μάθημα των Θρησκευτικών από υποχρεωτικό σε προαιρετικό.


Παρά την πρόσκρουση στον νόμο "περί προσωπικών δεδομένων" και παρά την απόφαση του Ε.Δ.Δ.Α. η υπουργός Ν. Κεραμέως με το νέο ΦΕΚ δεν αφήνει περιθώριο σε μαθητές που δεν είναι αλλόθρησκοι (π.χ. μουσουλμάνοι ) να πάρουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, εντάσσοντας το μάθημα στα υποχρεωτικά.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνει η ΝΔ τον βαθιά δογματικό της προσανατολισμό, μέσα από τον οποίο επιχειρεί αφενός να κερδίσει ψήφους στις επερχόμενες εκλογές από τον λεγόμενο ακροδεξιό χώρο και αφετέρου να ενισχύσει τον δογματικό τρόπο σκέψης των ελληνοπαίδων, που είναι η σίγουρη συνταγή για την δογματική οπισθοδρόμηση και την απουσία πολιτισμού, μακριά από την ελληνικότητα που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την λογική και με την κριτική σκέψη.





ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΔΑΝΟΥ

ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ


ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ 


ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 


«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»





EMAIL: giadanou70@gmail.com


TΗΛ. 6932729297


giadanou.blogspot.com

 



youtube:

https://www.youtube.com/channel/UCLXtKZObutWedRZOijfbToA

 



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ "Ε.ΣΥ.":

https://esy-xanthis.blogspot.com/2020/08/619904-09-2015.html




ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ "E.ΣΥ" :

https://esy-xanthis.blogspot.com/2020/08/blog-post_38.html




ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ : https://www.aitherikigrafi.gr/




 fb: https://www.facebook.com/profile.php?id=100053843734529




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Author Description


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

Post Top Ad